תרומות ומעשרות באכילת עראי בחצר הבית

בס"ד
אני מגדל כל מיני ירקות בגינה ,חלק באדמה ,חלק בעציצים, וחלק בעציצים לא נקובים שנמצאים ל משטח מרוצף.
השאלה שלי היא על מה אני צריך לעשר בברכה, והאם גם על כמות קטנה כגון עגבנית שרי אחת(מפני שיש רק אחת שהבשילה) צריך לעשר בברכה?

תשובה:

שלום רב.

גם ירקות הגדלים בעציץ שאינו נקוב חייבים במעשר מדרבנן, כמבואר ברמב"ם הל' מעשר פ"א הל' י.

כאשר מדובר בגינה פרטית, הגדל בתוכה חייב במעשר גם ללא שנכנס לבית, אלא שאם לוקטים עגבניה אחת היא אינה חייבת במעשר, כאשר לוקטים שנים הדין כך: אם לוקטים על דעת ללקוט עתה הרבה מותר לאכול אפילו שנים, ובלבד שלא ילקוט עדיין כל צרכו, אולם, אם דעתו ללקוט רק שנים אלו הם חייבים במעשר ובברכה.

מקורות:

ראה רמב"ם מעשר פ"ד הל' טו, ובתוס' ב"מ פח ע"א ד"ה בעה"ב. וע"ע חזון איש מעשרות סי' ג בדעת הראב"ד.