מי שכופר בעיקרי האמונה אבל שומר שבת אם יכול להוציא ידי חובה בקידוש

בס"ד

האם ניתן לצאת ידי קידוש מגיסי אשר מצהיר:

לא תהיה תחיית המתים

המשיח לא חייב לבוא

נבואות הגאולה לא בהכרח תתקיימנה

אין השגחה פרטית

אין צורך לקיים מצוות דרבנן כיו"ט שני או קריאת ההגדה

אין לברך דיין האמת

אין לברך "ודבר אחד מדבריך אחור לא ישוב ריקם"

אין שכר ועונש

מצד שני, הוא מודה שיש לשמור שבת כי ה' ציווה, ולא מאמין שייענש אם יחלל

יישר כח

בתודה

תשובה:

שלום רב,

על פי התיאור הנ"ל, הרי שגיסך הוא כופר גמור. ואם כך ודאי שאינו יכול להוציא אותך ידי חובת קידוש.

מקורות:

ראה ברמב"ם (פ"ג מהלכות תשובה הלכה ח'): "שלשה הן הנקראים אפיקורסין האומר שאין שם נבואה כלל ואין שם מדע שמגיע מהבורא ללב בני האדם, והמכחיש נבואתו של משה רבינו, והאומר שאין הבורא יודע מעשה בני האדם כל אחד משלשה אלו הן אפיקורוסים, שלשה הן הכופרים בתורה האומר שאין התורה מעם ה' אפילו פסוק אחד אפילו תיבה אחת אם אמר משה אמרו מפי עצמו הרי זה כופר בתורה, וכן הכופר בפרושה והוא תורה שבעל פה והמכחיש מגידיה כגון צדוק ובייתוס, והאומר שהבורא החליף מצוה זו במצוה אחרת וכבר בטלה תורה זו אף על פי שהיא היתה מעם ה' כגון ההגרים כל אחד משלשה אלו כופר בתורה". ובהלכות עבודה זרה (פ"ב ה"ה) כתב כי דינם כגוי לכל דבר. יש לציין, כי הנידון בפוסקים בענין מחללי שבת בפרהסיה בזמנינו לכמה עניינים, זה אך ורק אלו שלא ניתן להגדירם ככופרים. אבל הכופרים דינם כנ"ל.