החובה להשכיר לגוי את החדר בו נמצא החמץ הנמכר לו

שלום הר',

אני מעונין למכור את החמץ של משפחה חילונית, באישורם. הם לא אוכלים חמץ במהלך הפסח ומסכימים למכור את החמץ, אך איני חושב שהם יסכימו לייחד לו מקום מסוים או לשים פתק "נמכר לגוי" ,וכו'.

וכן אני חושש שיהיה להם חמץ גמור במקפיא, בו כמובן משתמשים באופן קבוע. ואולי יזיזו את הפיתות בכדי להגיע לדברים אחרים במקפיא, וכו'.

שאלתי היא האם עדין המכירה חלה בדיעבד למרות הכל?

תשובה:

המכירה עבורם מועילה, וטוב שאתה עושה כן. הדבר החשוב ביותר שהם לא ישתמשו בחמץ עצמו. זה שהם יזיזו את החמץ במקפיא מצד לצד אינו מעכב במכירה. סימון החמץ ומקומו גם הוא הידור ונועד בכדי שיידע הגוי מה נמכר, או בכדי להזהיר שלא יבואו לטעות ולהשתמש/לאכול מהחמץ, אך אינו מעכב.

מקורות.

מ"ש שהמכירה עבורם מועילה, עיין משפט המכירה עמ' לב.

מ"ש שהדבר החשוב ביותר שהם לא ישתמשו, עיין משפט המכירה עמ' סג, עמ' תרנה.

מ"ש שמה שיזיזו את החמץ, אינו מעכב, עיין משפט המכירה עמ' שמו, תרסא.

מ"ש שסימון החמץ נועד בכדי שידע הגוי מה נמכר, כ"כ במשפט המכירה עמ' תיג, תרסא משמו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל.

מ"ש שסימון החמץ נועד בכדי שלא יבואו לטעות, כ"כ במשפט המכירה עמ' רלב, עמ' שדמ.