זמן מכירת חמץ לאדם הנמצא בארץ ישראל ויש לו חמץ בחו"ל

שלום רב
צורפתי שנוסע לארץ לחוג חג הפסח, לאיזה
בית דין מוכר חמץ של ביתו ? לבית דין צורפתי
או לבית דין מקומי בארץ?
כי יש בעייה בהעברת שעות בין צורפת לארץ.
תודה. מימון

תשובה:

יש להחמיר בשני האופנים כלומר, הן אם במקום בו נמצא בעל החמץ נכנס החג מוקדם יותר הן להיפך יש למכור את החמץ בזמן המוקדם יותר ולשוב ולזכות בו בזמן המאוחר יותר.

מקורות:

נחלקו הפוסקים בשאלה זו, כשיש מצדדים שהאיסור תלוי בזמן איסור חמץ לפי מקום האדם, ויש אומרים שהאיסור תלוי במקומו של החמץ (ראה עונג יו"ט סימן לו; שו"ת האלף לך שלמה סימן רו; אגרות משה, או"ח, סימן צד, צה). לפי דעת רוב הפוסקים, עיקר הדין נקבע לפי מקומו של בעל החמץ. לכן בן חו"ל שנמצא בארץ ישראל צריך למכור את החמץ שבביתו קודם זמן האיסור במקום שהותו )לא עד זמן איסור של חו"ל. אם בני ביתו שבחוץ לארץ ממשיכים להשתמש בחמץ על זמן האיסור של שם, יש להקנות להם את כל החמץ, והם ימכרו לגוי לפי הזמן של מקומם (שו"ת מנחת יצחק ח"ז, סימן כה, אות א). כך גם להיפך: בן ארץ ישראל השוהה בחו"ל, יש לו לכתחילה למכור את החמץ לפי הזמן המוקדם יותר של ארץ ישראל, ולא לחכות עד זמן האיסור של חו"ל.