המשך בענין סגירת דלת הבית בשבת כשיש ארנבת בבית / מזיגת מיץ ענבים ביין בארבע כוסות

כמה שאלות הבהרה:
1. מדוע ארנבת נחשבת שאין במינה ניצוד והרי מוכרים אותה כחיית מחמד ועוד
2. מה יעזור כשמכניסה לכלוב כדי שיוכל לפתוח דלת הבית והרי אינו יכול לסגור את דלת הכלוב
3. האם כשהיא בחדר קטן אך הדלת שלו פתוחה נחשב שנמצאת במקום שניצודת ועומדת או מסתכלים על הבית בכללותו ונ"מ לסגור את הדלת של הבית ואף אולי גם את דלת החדר
4. מהו הגדר המדוייק של השחיה אחת

הל פסח
5. האם כשמערבב מעט יין עם אלכהל ביין תירוש הוי לכתחילה ב4 כוסות

יישר כוחכם!!

תשובה:

1. מסברא נראה שהולכים לפי עיקר מהותו של הדבר, וכיון שלרוב לא צדים ארנבות [במקומותינו שאוכלים מאכלים כשרים], והצידה לצורך גידול ביתי היא מיעוט מבוטל נחשב הדבר כאין במינו ניצוד.

2. השואל אמר שהיא יכולה לצאת מהכלוב בוחק גדול. כלומר באופן כללי הכלוב מונע ממנה לצאת, והיא צריכה התחכמות מסוימת כדי להתגבר על כך.

3. נראה שאם דלת החדר פתוחה היא אינה ניצודת שם כלל וכאילו היא בחדר הסמוך לפתח הבית.

4. הושטת יד זריזה. ללא צורך במרדף כלל.

5. לענין שתיית ארבע כוסות הורו הפוסקים שלכתחילה צריך יין המשמח, אלא שלענין זה לא צריך לשתות רק יין, אלא אפשר לערב רבע כוס יין והשאר מיץ ענבים כשיעור מזיגת הכוס לדעות המחמירות [יש שמקילים גם בשישית יין] שכן למרות שבזמנינו שהיינות חלשים לא מוזגים יין במים, לפי שאינו משביחו אלא מקלקלו, מזיגתו במיץ ענבים משביחה ומועילה, כך הורה הגרי"ש אלישיב כמובא בס' שבות יצחק הל' פסח.