שכח ברכת התורה

ב"ה
שבוע טוב ומבורך
שלום כבוד הרב שליט"א
א. אני סופר סת"ם לא כותב בהיקף מסחרי אם מבקשים מזוזה כותב ללא תשלום האם עלי לפתוח תיק עוסק פטור ?
ב. בעיר שרובה גויים בימות החול ראיתי תחת ההריסות גוי האם חובתי להצילו או מה לעשות ?
ג. אדם שחיכה שעה להתפלל בנץ למד תורה ללא ברכות התורה מה דינו ?

תשובה:

א. האמת היא ששאלה זו יש להפנות לרשות המיסים. אבל נראה לי שאם אתה כותב ללא כל תשלום, לשם מה את רוצה לפתוח תיק?!

ב. בודאי שאתה חייב להצילו.

ג, הוא עבר על חיוב של ברכת התורה בשוגג, אמנם בנדרים פא מוזכר על הפסוק שאמר ירמיהו "על עזבם את תורתי", ופירשו: "שלא בירכו בתורה תחילה". אבל שם זה היה במזיד ומתוך זילזול כפי שמבואר בר"ן שם.

מקורות:

ב. ראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' עט, שו"ת מנחת יצחק ח"א נג, ציץ אליעזר ח"ח סי' טו פ"ו, וראה משנה ברורה סי' של סק"ח.

ג. אמנם בשו"ת דבר אברהם (ח"א סי' טז) כתב בשם הגר"א וסרמן שחיוב ברכת התורה הוא ברכת השבח ולא ברכה על עצם הלימוד כפי שאנו מברכים לפני האכילה. אולם גם לדבריו ודאי שחייב לברך לפני הלימוד כי זוהי התקנה לברך לפני הלימוד. וראה עוד בפרי מגדים סי' תרפה מש"ז סק"ב שנראה מדבריו שהלימוד שלפני הברכה אינו נחשב. כלומר לדעתו אין זה סתם ברכת השבח.