צניעות – לפי מנהג המקום?

האם צניעות הינה לפי מנהג המקום?
מה הכוונה מנהג המקום?
האם במקום שנשים הולכות בפריצות, ניתן לומר כי זהו מנהג המקום, ומותר להתלבש כך?
לפי הרא"ש: דברי חמודות למסכת ברכות סי' לז, ס"ק קטז', ניתן להבין כי הצניעות הינה לפי מנהג המקום, זה מופיע כדעה נוספת.
האם גדר ערווה הוא מוחלט?
היכן מופיע הגדר?

דיברתי עם אדם מסויים, שבטיעון זה הוא מבקש מאשתו ללכת באופן לא צנוע, הסברתי לו כי לא ייתכן לומר שהרא"ש התכוון שמותר ללכת בפריצות, אבל חסר לי הידע היכן מופיעים גדרי הצניעות

רוב תודות

תשובה:

שלום רב,

ודאי שיש מקום להבין כי הצניעות הינה לפי מנהג המקום, אבל זה חייב להיות בגבולות המותר. ראה בשו"ע סי' ד' סעי' כא שצריך להזהר בתפילה או באכילה שלא לגעת בשוק ובירך במקומות המכוסים באדם וכו' "ובפניו ובמקום המגולה שבפניו אין להקפיד". אני חושב שניתן בהחלט להבין למה מתכוון מרן השו"ע כשהוא אומר מה הם המקומות המגולים.. ראה שם במשנה ברורה ס"ק נג: "וכן בצוואר עד החזה. וכתב במחצית השקל דזה תלוי לפי מנהג המקומות אם הדרך להיות מגולה שם". כלומר, בדיוק עד היכן לכסות זה תלוי במנהג המקום. אבל ודאי שאת כל הגוף יש לכסות. וכי אם מנהג המקום ללכת ערומים יהיה מותר ללכת כך?? אין ספק שאת שיער הראש יש לכסות. וכי אם מנהג המקום ללכת ללא כיסוי ראש יהיה מותר ללכת ללא כיסוי ראש?? וכן בזרועות וכו'. ראה גם בסימן עה מה הם מקומות המכוסים. אם תרצה להחכים עוד. יש ספרי הלכה בנושא, תוכל לעיין בהם.

הרבה הצלחה