האם בן י"ד יכול לצאת ידי חובת מתנות לאביונים בנתינה לעני בן ט"ו?

ב"ה
שלום כבוד הרב שליט"א
אני בי"ד נתתי מתנות לאביונים לאביון שקורא בט"ו האם יצאתי ידי חובת מתנות לאביונים
חג שמח

תשובה:

פורים שמח!

בשאלה זו נחלקו הפוסקים, החזון איש [הובא בס' דינים והנהגות חזו"א] הורה להמנע מכך, משום שלדעתו הואיל ומטרתה של מצוה זו לשמח את לב העניים בפורים, צריך שיהיה זה יום הפורים הן אצל הנותן והן אצל המקבל. אולם, בשו"ת דברי משה סי' לח הביא מתשובתו של רבה של ירושלים בעל שו"ת מנחת יצחק שסבר, שאם אותו בן ט"ו יהנה מהכסף ביום הפורים שלו – ביום ט"ו קיים בן הי"ד מצותו בכך, כיון שהוא מצידו נתן את המעות ביום י"ד, והמקבל שמח בהן ביום ט"ו.

לכן, לכתחילה ודאי יש להקפיד שבן י"ד יתן לבן י"ד, אולם בדיעבד המיקל בכך [במקרה שהעני ישתמש במעות למחרת] יש לו על מי לסמוך.