חילול שבת לצורך הצלת גוי

ב"ה
שלום כבוד הרב שליט"א
בשיעור בשבת אנו לומדים בסימן ד סע' לג בענין עיר מעורבת יהודים וגוים ונמצא אסופי תחת הריסות בנין האם בוודאות זה גוי אם מותר לחלל עליו שבת ולהרים מעליו את גל האבנים
הדיון הגיע למצב שחלק מהלומדים טוענים לא משנה שזה גוי לחלל שבת עליו וחלק מהלומדים אומרים כל המרחם על אכזרים סופו להתאכזר וידוע שעשו שונא ליעקב
אנו מבקשים בהרחבה תשובה מהרב שתניח דעת הלומדים
פורים שמח .

תשובה:

שלום רב.

לא מחללים שבת עבור גוי, אלא אם כן עלולים לבוא לידי איבה דבר שבסופו של דבר עלול לגרום סכנה לישראל, ולכן רופא שמוזעק למיטת חולה חייב במקרים מסוימים לטפל בו גם אם הוא גוי, כאשר קיים חשש כזה. אולם, גם כאשר קיים ספק רחוק שמא הוא יהודי מחללים עליו את השבת.

מקורות:

המקור לכך שאין לחלל שבת לצורך הצלת גוי, הוא ביומא פג ע"א.ובשולחן ערוך סי' של סעיף ב, וראה במשנה ברורה שם ס"ק ח על אופן הנהגתו של רופא הנדרש לעשות פעולה כזו, והחילוקים שיש בזה בין מלאכה דאורייתא למלאכה דרבנן המותרת במקרה שלו כדי שלא יבואו לידי איבה. וע"ע שמירת שבת כהלכתה פרק מ סעיף יז.