לפנות ישירות לתורמים שהגיעו באמצעות שד"ר שגובה אחוזים

יש לי שד"ר המביא הו"ק לעמותה שלי והוא מקבל 49%. וכעת לפני פסח העמותה רוצה להתקשר לתורמים שהביא השדר ולהתרים אותם בתרומה חד פעמית סלים לחג הפסח. והשדר טוען שהיות והוא הביא את התורמים הוא רוצה להתרים אותם לעצמו לפסח ושלא יהיה רשות לעמותה לפנות לתורמים האלה, ועוד הוא טוען שיש חשש שע"י התרומה הזאת יוכבד העול על התורם ויש חשש שהוא יבטל את ההו"ק שהוא הביא והוא יפסיד את ה-49% שלו. האם יש אמת בדבריו או שמא היות וההסכם ביננו היה על 49% בלבד ולא דובר על הטבה אחרת וקניין בתורמים אין ממש בדבריו.

תשובה:

שלום רב,

מותר לפנות לתורמים ישירות. למתרים אין בעלות על המידע ואין חובה לשלם לו אחוזים אלא על מה שסוכם איתו במפורש או במשתמע או שכן הנוהג.

אגב, אסור לסכם עם המתרים על אחוזים גבוהים כאלו מבלי להודיע לתורמים ש-49% מכספם ילך למתרים. הרי אם התורם היה יודע, הוא בוודאי היה מעדיף לתרום לארגון אחר ש-90% יגיע לידי הנצרכים בעצמם.

מקורות:

כל פרט מסופק שלא סוכם במפורש, הרי זה לרעת המוציא, עיין שו"ע חו"מ סי' שלד סעיף א לעניין אונס וכן כל כיוצא בזה.

לעניין גובה האחוזים עיין עיין כאן.