מהו שיעור מתנות לאביונים בכלל, ולבנים הסמוכים על שולחן אביהם בפרט?

שלום,

א. מה שיעור נתינת מתנות לאביונים (סכום בש"ח), שבו ניתן לצאת לכל הדעות לכתחילה?

ב. בנים ובנות גדולים, הסמוכים על שולחן אביהם, מהו עבורם שיעור הנתינה, שבו הם יכולים לצאת לכל הדעות לכתחילה?

ג. מי צריך להשיג עבורם את הכסף למצוות מתנות לאביונים – האם הם בעצמם, או שאביהם צריך לדאוג להם גם לזה?

ראוי להוסיף את דברי הרמב"ם (הלכות מגילה, פרק ב, הלכה יז): "מוטב לאדם להרבות במתנות אביונים מלהרבות בסעודתו ובמשלוח מנות לרעיו, שאין שם שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים, שהמשמח לב האומללים האלו דומה לשכינה, שנאמר (ישעיהו נז), להחיות רוח שפלים ולהחיות לב נדכאים".

הרוצה לקיים מצווה זו בהידור רב יכול לתרום את תרומתו דרך האתר (www.din.org.il), תוך ציון יום י"ד או יום ט"ו. כל הכספים מחולקים, בו ביום, לתלמידי חכמים חשובים העמלים על תורתם יומם ולילה מתוך הדחק, וכפי שהובא בשם היערות דבש שישנה מעלה מיוחדת במתנות לאביונים שהם גם תלמידי חכמים.

ויה"ר שנזכה לקיים מצווה זו בהידור, עם כל מצוות הפורים, ונראה ימי שמחה וגאולה קרובה בב"א.

תשובה:

א. בענין שיעור הכסף למצות מתנות לאביונים: ידועה דעת הריטב"א שדי בפרוטה, ודבריו הובאו במשנה ברורה סי' תרצד ס"ק ב. אולם, בס' מחזיק ברכה שם כתב לתת שיעור שהעני יכול לקנות בו סעודה – פת בשיעור ג' ביצים [1 – 5 ש"ח]. אולם, בפוסקים הובא ששיעור הנתינה לפי עושרו של הנותן, ושתהיה זו מתנה חשובה. על פי זה הורה הגרי"ש אלישיב שראוי לכתחילה לתת 50 ש"ח לכל עני [שני עניים]. בועדות הצדקה השונות נוהגים על פי הוראה זו, ולכן אדם שתורם דרכם 100 שקלים כספו מתחלק לשני עניים בלבד.

ב. לענין גדולים הסמוכים על שולחן אביהם, נראה שדי בש5 שקלים לכל עני.

ג. גדולים מעל גיל י"ג שנה מסתבר שהאב אינו חייב לדאוג שיהיה להם כסף לקיום מצותם זו.

ד. בנים קטנים נחלקו הפוסקים אם האב חייב לחנכם במצוה זו, והמנהג להחמיר בכך לכל הפחות בפרוטה. [ראה פרי מגדים סי' תרצה א"א ס"ק יד, ולעומתו באשל אברהם בוטשאטש שם.