תשלום למונית בעת פקק

ראיתי שאלה אך מכיוון שזה דיני ממונות לאותו רב לא היתה תשובה, אלא לפנות לאיגוד המוניות ולברר מה הנוהל. עצרתי מונית וביקשתי שיסיע אותי למרחק של 10 דקות הליכה. רציתי להגיע לחנות לפני שהיא נסגרת.
בדרך נתקענו בפקק. אמרתי לנהג שאני חייב לרדת כי נאחר לחנות והיא תהיה סגורה.
הנהג טען בפני מה הוא אשם. למה שיתקע בפקק. עניתי לו למה אני אשם, ולמה בעצם אני לא יכול לרדת מהמונית בלי סיבה.
הספק שלי אחד משלושת האפשרויות
1. אני חייב לשלם לו כמה שהיה יוצא במונה אחרי שהיינו יוצאים מהפקק.
2. אני יכול לרדת ולשלם כמה שיצא עכשיו במונה.
3. אני חייב לשלם לו כמה שהיה יוצא במונה אילולא לא היה פקק.

לתשובתך אודה

תשובה:

שלום רב,

האפשרות השניה נכונה. היית רשאי לצאת ולשלם רק את הסכום שהמונה אחז.

מקורות:

הנוסע היה אנוס וכיון שהוא לא היה אמור לדעת מהפקק יותר מהנהג עצמו אין הוא חייב לשלם לו על החלק שהוא לא נסע. עיין שו"ע חו"מ סי' שלד סעיף א. אלא שאם היה מדובר בנסיעה ארוכה או באדם מבוגר, היה מקום לומר שהנוסע חייב לשלם על כל הדרך לולא הפקק (אם הוא יורד) כיון שהוא יכול להגיע ליעדו בקושי. אבל כיון שמדובר בנסיעה קצרה לאדם בריא, הרי זה ידוע שכל המטרה של הנסיעה היא כדי להגיע במהירות, ואם הנסיעה היא יותר איטית מאשר הליכה ברגל, שוב אין בה שום צורך. עיין שו"ע חו"מ סי' שי סעיף א.
אין מקום לחייב את הנוסע על כך שהוא הכניס את המונית לפקק, כיון שלא עשה זאת בכוונה להזיק.