בעלות אב על מציאת בתו

בתי בת 15 מצאה כסף בלי סימן, ועל דעת עצמה היא רוצה להכריז ולהשיב לפנים משורת הדין, האם זכותה לעשות זאת או כיון שהיא סמוכה על שולחני מהדין מה שהיא מוצאת נהיה שלי?
ומה הדין אם מיד בזמן שהרימה היא כבר החליטה להרים בשביל להכריז?

תשובה:

שלום רב,

אין לבת זכות להכריז והכסף מגיע לך. אין מקום להשיב אבידה לפנים משורת הדין לאחר ייאוש, רק אם יש בו סימן ולא כאשר אין בו סימן.

מקורות:

דין מציאת בנו ובתו הסמוכים על שולחנו הוא בשו"ע חו"מ סי' ער סעיף ב.

לדעת ר"ת (הובא בשו"ע או"ח סי' שסו סעיף י) שאין לבת יד לזכות כלל, ברור שלא משנה העובדה שהבת התכוונה להכריז. אבל גם לדעת הסוברים שיש לה יד, מכל מקום מסתבר שאם אינה יכולה להתכוון לזכות לעצמה, גם אינה יכולה לכוון לזכות לאחרים.

דין לפנים משורת הדין באבידה הוא בשו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ה.