הזמין עבודה מקבלן ומעכב את התשלום האחרון

כבוד הרב שלום,
אני קבלן בניין ובצעתי עבודת בניה ללקוח בעל עסק בתחום המלונאות כנגד חוזה חתום עם תנאי תשלום מסודרים שבגמר עבודת הבניה אקבל את ה 10% האחרונים סכום של 100,000 ש"ח. בצעתי את העבודה על הצד הטוב ביותר תוך מתן שירות ועמידה בזמנים ובאיכות הטובה ביותר. לאחר מספר פגישות איתו הוא אומר לי כן ב-4 עניים תשלח לי חשבונית לתשלום ולאחר מכן הוא לא מוכן לשלם מתחמק מתשלום ללא כל סיבה ופוגע בי ובפרנסת משפחתי. כבוד הרב רציתי לבדוק מה אומר ההלכה בעניין זה והכיצד עליי לפעול ?

תשובה:

שלום רב,

אני מצטער על תקרית שאליה נקלעת,

על פי הלכה, חייבים לשלם מיד באותו יום של סיום העבודה (אם לא סוכם אחרת) ומי שאינו עושה כן עובר על איסורים מפורשים בתורה. גם לאחר מכן, יש איסור מדברי קבלה לדחות את התשלום אַל תֹּאמַר לְרֵעֲךָ לֵךְ וָשׁוּב וּמָחָר אֶתֵּן (משלי ג כח).

הייתי מציע לך להתקשר למזמין מטלפון שיש אפשרות להקליט את השיחה ולהוציא ממנו משפט המוכיח שאין לו טענות על איכות העבודה. לאחר מכן תתבע אותו בבית דין (רבני או פרטי), או בבית משפט, אם מדובר באדם שאינו רוצה להופיע לבית דין.

מקורות:

על פי הלכה יש איסור הלנת שכר גם בעבודה קבלנית. עיין שו"ע חו"מ סי' שלט סעיף ו וקצות שם סק"א.