כבוד הרב,
רציתי לדעת איזה תפילות אישה חייבת להתפלל והאם אפשר לומר רק את ברכות השחר? אשמח אם תוכל לפרט.
תשובה:
שלום רב.
אשה חייבת להתפלל תפילת שחרית ומנחה[שמונה עשרה], אולם היא אינה חייבת להתפלל תפילת ערבית. לענין שאר חלקי התפילה ראה במקורות.
מקורות:
בשו"ע סי' קו סעי' א הובא שנשים חייבות בתפילה. על טעם הדבר נחלקו ראשונים וכפי שהובא במשנה ברורה שם: הרמב"ם סבר, שאף על פםי שחכמים תיקנו זמנים מיוחדים לתפילה המצוה בכללותה נוהגת בתמידות, ואינה נחשבת כאחת ממצות עשה שהזמן שגרמן שנשים פטורות מקיומן. אולם, הרמב"ן סבר, שאף על פי שמצוה זו היא מכלל המצוות שתלויות בזמן, נשים חייבות בכך כיון שתוכנה של מצוה זו הוא בקשת רחמים ואף הנשים נצרכות לרחמי שמים.
לענין תפילת ערבית כתב המשנה ברורה שם, שהואיל ומעיקר הדין היא רשות אלא שעם ישראל קיבל זאת על עצמו בתורת חיוב ממש, לא קיבלו עליהם לאומרה אלא אנשים ולא נשים.
לענין פסוקי דזמרא נחלקו הדעות: במ"ב סי' ע' סק"ב הביא שלדעת רבי עקיבא איגר נשים חייבות בפסוד"ז, ולדעת הגר"ז פטורות, וכדעת הגר"ז כתב בערוך השולחן ע,א וכן פסק להלכה ביחווה דעת ג,ג ודעתו שגם את הברכות 'ברוך שאמר' ו'ישתבח' לא יברכו ואם רוצות להחמיר על עצמם יברכום בלא שם ומלכות. אך משמעות דברי המשנה ברורה שעיקר הדין שחייבות, וכן כתבו להלכה בספר הליכות בת ישראל ב,ז ואשי ישראל ז,י, וכך הוא מנהג העולם.
נשים פטורות מלומר קריאת שמע, ונכון שיקבלו על עצמם עול מלכות שמים, ולכן יש לקרוא את הפסוק הראשון של קריאת שמע, ומנהג העולם שקוראות את כל ג' הפרשיות. ונשים פטורות גם מברכות קריאת שמע, אבל חייבות בזכירת יציאת מצרים, ולכן חייבות לומר את הברכה של אמת ויציב (לאחרי קריאת שמע), ויסמכו גאולה לתפילה.
לענין ברכות השחר נשים חייבות כמו אנשים.