השגת גבול במכירת ירקות ברחוב בסמוך לחנות ירקות

ישנה חנות ירקות שמוכרת כדת וכדין במרכז מסחרי. כמובן שעולה לה מיסים ארנונה וכו' וכו'
ישנו אדם שפותח בכל יום שישי לא הרחק משם "בסטה" ומוכר ירקות, כמובן שללא מיסים וללא היתר.
האם יש מידת חסידות לא לפרנס את מי שמוכר ירקות ללא היתר כשלידו ישנה חנות שכורעת תחת נטל המיסים?

תשובה:

שלום רב,

בעל החנות שמשלם מסים יכול לעכב מן הדין שלא למכור במקום שהוא מתחרה בו.

אם ידוע שבעל החנות מעכב ובעל הבסטה מתעלם, אסור מן הדין לקנות אצלו, שלא לסייע ידי עוברי עבירה. אבל אם לא ידוע, אין איסור מן הדין, אבל ראוי להימנע כל עוד שלא ידוע שיש לבעל הבסטה רשות והסכמה מבעל החנות.

מקורות:

הדין הוא שאחד המשלם מסים יכול למנוע ממי שאינו משלם מלמכור בעיר. עיין רמ"א חו"מ סי' קנו סעיף ה ובביאור הגר"א שם ס"ק יט. ומסתבר שלא מספיק אם המתחרה משלם ארנונה על דירתו האישית, אלא יש לשלם אף על החנות. כמו כן, בעל החנות רשאי למנוע מלמכור במרכז המסחרי מבלי לשכור חנות. שהרי כל בעלי החנויות במרכז הם הגורמים להתאספות הלקוחות באיזור זה, והרי זה כדין מצודת הדג (גמ' ב"ב דף כא ע"ב).

מלשון השו"ע משמע שניתן למחות במתחרים אבל אין איסור לעשות כן כאשר הוא שותק.