לקנות זכות לקורס בווידאו במשותף

שלום רב.

האם שני אנשים יכולים לקנות ביחד קורס שבנוי מכמה דיסקים שנשלחים הביתה + כמה שעורי וידאו שמוצגים דרך הרשת? ללא ידיעת בעל הקורס?

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב,

אם נותן הקורס אינו מגביל שלא ניתן להעביר לאדם אחר, מותר.

גם אם יש הגבלה שלא להעביר, לא ברור אם יש לו אפשרות הלכתית לעשות הגבלה זו. אבל, במקרה זה, לא ראוי לקנות במשותף ללא רשותו.

מקורות:

אם לא מעתיקים את הדיסק אין הגבלה חוקית על כמות המאזינים לדיסק. אלא שאם יש הגבלה מפורשת הרי זה תלוי אם ניתן לשייר שיור שלילי, עיין בשו"ת דברי חיים חו"מ ח"א סי' לא. לגבי השיעורים דרך האתר, ייתכן שניתן להגביל, משום שמשתמשים בשרת המושכר לבעל הקורס כאשר שומעים את הקורס ויש בכך משום שואל שלא מדעת, וצ"ע שהרי בעל השרת אינו מקפיד על כך אלא בעל הקורס.