שימוש באוכל לצורך סיכה ונקיון

שלום רב!

האם מותר לעשות דבק מקמח? האם אפשר לסמוך על המ"א בסימן קע"א בהקדמה שכל שהוא לצורך האדם אין איסור הפסד וביזוי אוכלים?

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

פסק זה של המגן אברהם אינו חידוש, ידוע שבימי קדם היו נוהגים לסוך את הגוף בשמן ולזלף יין בבית לריח טוב וכו', אלא שהכלל הוא כך, כל שיש בנמצא תחליפים כימיים בעלי ערך שווה ובמחיר דומה, אין להשחית לצורך זה מאכלים, אבל אם אין תחליפים שווים, מותר לנהוג כהכרעה זו. מטעם זה, יש שהתירו לזלף מיץ לימון על כתם כאשר לדעתו הוא יעיל יותר מאבקת כביסה וכיוצא בזה.

מקורות:

ראה שו"ת אבני ישפה ח"א סי' לד, ושו"ת שבט הלוי ח"ט סי' קכ.