החזיר עגלת סופר נטושה והוציא את המטבע

נכדי מצא עגלת סופר נטושה החזיר והוציא 10 ש"ח תודה

תשובה:

שלום רב,

אם העגלה הייתה נטושה לילה שלם, מותר לו לקחת את הכסף לעצמו. אם לא, יש לשמור את המטבע עד שיבוא אליהו הנביא ויורה למי להחזיר.

מקורות:

אם העגלה הייתה נטושה זמן רב מהרגיל, כנראה שזה שהשתמש בעגלה והכניס את המטבע איבד את העגלה והתייאש, או החליט שלא לטרוח ולהחזיר והוא מוותר על המטבע, או שכח מהעגלה והמטבע שמונח בה. במקרה זה כל אחד יכול לזכות במטבע, ואין העגלה זוכה בקנין חצר עבור הסופר, כיון שהמטבע הגיע לשם לפני יאוש וכדין המוצא מעות בחנות, עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף ה.

אם העגלה אינה מונחת זמן רב, כנראה שבעל המטבע עדיין מתכנן להחזיר את העגלה ולא התייאש מהמטבע. אם העגלה מונחת לילה שלם ניתן להניח שבעל המטבע שכח או איבד או מוותר על המטבע, שהרי מצוי שעובדי הסופר אוספים עגלות בלילה.

יש מקום לומר שהטורח להחזיר עגלה דינו כמוכר אבידה שרשאי להשתמש בכסף תמורת טרחתו (עיין שו"ע חו"מ סי' רסז סעיף כה, אבל קשה לחדש כן ללא ראיות.