שכן שמתלונן על בניה חוקית לעירייה כדי לטרטר

בס"ד

תודה לכבוד הרבנים,

השאלה מתייחסת לבני'ה הרחבה לבית קיים פרטי צמודת קרקע. בנתני'ה.
לאחר עיכובים של כ 3 שנים, עקב התנגדות של שכן אחד (הבניה מרוחקת מעל 12 מ' מביתו של המתנגד ובכל זאת הלין על נזקי ראי'ה – תביעתו נדחתה). ההתנגדות הוסרה באמצעות בורר. וקבלנו היתר חוקי לבניה.
לאחר שהחלנו ב"ה לבנות, הגיע פקח מספר פעמים עקב להתלוננות במוקד העיריה ע"י אותו שכן. הדבר מטריד מאוד וגורם לנו ולקבלנים כל פעם להיבדק שוב, מעבר לצורך בסוף הבניה.
הקלות הזו של העיריה שניתן להרים טל' (גם בלי להזדהות) ולשלוח פקח שיכול לעצור את הבני'ה מהווה בעיה.
השאלה מהם חוקי התורה וההלכה מעשה בנוגע להלשנות (להביא לידיעת בני תורה) כאשר אין הזק מוכח למלשין אלא רק רוצה לעכב את הבניה, ולגרום לטרטור ולהוצאות נוספות לבונה. האם אסורה עליו הפניה לרשות וחייב קודם לנסות בדרכים אחרות ומהם?
אולי אם ההלכה תהי'ה לפני השכן, שהינו בן תורה ידע את האסור ותוצאות, ובכך ימנע חילול שם שמיים.

הכל על מנת להביא לשלום לאחדות, וכן לאפשר בניה בישראל.

תשובה:

בכל מקרה אחר יש מחלוקת בין הדיינים אם מותר להתנגד, כאשר יש למתנגד נזק ממשי, אף אם מצד הלכה לא ניתן להתנגד בגלל נזק זה. אבל במקרה זה, שדנתם בבוררות ודאי שלא ניתן להתנגד.
כל שכן במקרה שהפניות למוקד העירייה לא מועילה כלום כדי למנוע את הבניה לחלוטין, שהרי הבניה אושרה, ואינו אלא כדי לטרטר ולגרום עוגמת נפש והוצאות כספיות ועיכוב הבניה, שהפניה למוקד היא איסור גמור וחמור, בין לאדם שפונה בעצמו ובין למי שמבקש מאדם אחר לפנות.

מקורות:

לעניין התנגדות לבנייה ברשויות התכנון עיין כאן.