נתן לו כסף לצורך העברה וההוא השתמש בו לצורכי עצמו

ראובן שלח כסף בהעברה בנקאית [בתוספת עמלה] מחו"ל באמצעות שמעון מעל חצי שנה, ושמעון אמר לראובן בשעתו, שתוך שבועיים ראובן יקבל את הכסף פה. בינתיים עבר מעל חצי שנה וכל יום ממש שמעון מבטיח לו שהיום – מחר יקבל הכסף. וכל הזמן טוען שהכסף נתקע לו פה ושם. למעשה נודע לראובן כעת ששמעון היה לו חובות ולקח הכסף הזה, וכעת אין לו לשלם. מה אפשר ומה מותר לעשות?
רב תודות.

תשובה:

שלום רב,

יש לתבוע את שמעון בבית דין. אני מציע להביא לבית הדין – בנוסף למסמכים המעידים על ההעברה שבוצעה – גם נוסח של שטר בו כתוב ששמעון חייב לשלם לראובן סך פלוני, אם שמעון יודה בקיומו של החוב יש לבקש מבית הדין להורות לו לחתום על השטר, כך שתהיה אפשרות לתבוע את שמעון בלשכת הוצאה לפועל מבלי צורך לאשר פסק דין בורר בבית משפט.

אין איסור 'לא תהיה לו כנושה'.

מקורות:

לעניין 'לא תהיה כנושה' עיין בשו"ע הרב הלכות הלואה סעיף יג שכתב שאם יש ללוה יותר משיעור סידור אין איסור זה. שיעור סידור מבואר בשו"ע חו"מ סי' צז סעיף כג. במקרה זה שמעון מוגדר כגנב ולא כלווה, מאחר שהיה אסור עליו להשתמש בכסף (עיין נתיבות סי' קכא סק"י שלשליח אסור להשתמש בכסף), וממילא אין איסור זה כלל.