מופיע באירוע משפחתי ומזמין אנשים מבחוץ לראות

שלום,

קיימנו אירוע משפחתי סגור כלשהו, שחלק ממנו היה הופעה של שחקן אורח. במהלך האירוע, הגיע זוג, שרצה לראות את המופיע, כנראה ע"מ להתרשם לצורך עצמם, כך שיוכלו להחליט האם להזמינו או לא.

הזוג הגיע כשהיינו עדיין במהלך סעודה שקדמה להופעה, והמתין בשקט בצד. כמו כן, עם תחילת ההופעה, הבחננו בזוג נוסף שהגיע, כנראה לאותה מטרה. במקרה שלנו זה לא הפריע לנו כ"כ, ואף הצענו לזוג שהקדים יותר, להמתין בישיבה ולא בעמידה.

אבל השאלה הינה עקרונית:

האם בעל מקצוע/פועל (איך שנכון להגדיר את זה מבחינה הלכתית), שמוזמן להופיע בתשלום באירוע סגור, יכול על דעת עצמו להזמין אנשים אחרים שמתעניינים במה שיש לו להציע, מבלי לבקש רשות לפני כן מבעלי השמחה/אירוע?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

המופיע רשאי להזמין אנשים אחרים בהסתמך על כך שכנראה שזה לא אכפת למזמינים (כפי שאכן היה במקרה שלכם). אם המזמינים מתנגדים לכך, הרי הם יכולים לבקש מהאורחים להסתלק מהמקום.
על פי הלכה אדם הנותן רשות מחמת שמתבייש לסרב או שאינו רוצה לפגוע, הרי זה כאילו נתן רשות מבחירתו החופשית.

מקורות:

בושה או אי נעימות מוגדרת כאונסא דנפשיה שאינו מבטל את המתנה, עיין שו"ע חו"מ סוף סי' רה. יש מקרים בודדים שחז"ל אסרו לעשות פעולות מסוימות, גם עם רשות, מצד שהרשות ניתנת באילוץ ובפועל הוא מצטער. לדוגמא עיין ח"מ וב"ש סי' עו סק"ז.