זרק בטעות עפרון לאשפה

תלמיד זרק לאשפה עפרון נובע בחושבו שאין בתוכו גרפיט. תלמיד אחר זכה בו ומצא שיש בתוכו גרפיט. המפקיר רוצה את עפרונו חזרה בטוענו שההפקר היה בטעות.
הזוכה מן ההפקר פירק את העפרון וזרק את החלקים.

שאלת הכתה:
1. מה דין העפרון ולמה?
2. האם בכלל הפקר בטעות נחשב הפקר.
אם לא – האם הזוכה חייב לשלם את העפרון שהזיק?

תודתנו מראש

תשובה:

שלום רב,

אינני מכיר את העפרון, אבל אם היה בו רק קצת גרפיט שקשה להוציא ולכן התלמיד זרק אותו אין זה נחשב טעות. הטוען טענת טעות חייב להוכיח את דבריו, וכן חייב להיות שיש אומדן דעת שכולם מבינים שעל דעת כן הוא לא היה מפקיר. מקרה זה לכאורה אינו נופל בגדר זה.

הפקר בטעות אינו הפקר. אבל הזורק דבר לאשפה מותר לאדם אחר לקחת מהאשפה רגע לפני שמגיע המנקה שמפנה את האשפה, גם אם נזרק בטעות.

מקורות:

לעניין טענת טעות עיין רמ"א חו"מ סי' פא סעיף כג.

לעניין הפקר בטעות עיין תוספות גיטין דף מז ע"א ד"ה אדעתא ועוד. לעניין אבודה ממנו ומכל אדם עיין נתיבות סי' רסב סק"ג.