דייר בקומה אחרונה שביטל צינור ביוב משותף

עשיתי שיפוצים בבית
והיה צינור ביוב שעובר בכל הבנין. ואני בקומה אחרונה, ובגלל ששיניתי את הדירה הרסתי את הצינור הזה, ועשיתי אצלי צינור במקום אחר.

כעת קנה אחד את הגג ורצה לבנות שם, והוא רוצה להתחבר לצינור הזה, וטוען שהיה אסור לי להרוס את זה. האם יש טענה בדבריו?

תשובה:

שלום רב,

אם מדובר בצינור הבנוי תוך קירות הבניין, בעל הגג צודק בטענתו שהיה אסור לך להרוס צינור שהוא רכוש משותף, ללא הסכמת כל הדיירים. כעת, אתה חייב לחבר את הצינור החלופי שעשית עד לגג.

אם מדובר בצינור חיצוני, הרי זה בבעלות הדיירים שהצינור היה משמש אותם בלבד ואין לבעל הגג זכויות בו.

מקורות:

לפי חוק המקרקעין סעיף 52 צינור חיצוני אשר אינו משמש את מרבית הדיירים הוא בבעלות הדיירים שהצינור משמש אותם בלבד. גם אם הוא היה מגיע עד לגג, אין זה אלא לצורך פתח אוויר, שהרי אין צורך לצינור ביוב (שבדרך כלל אינו מיועד למי גשמים) בגג.
צינור הבנוי תוך הבניין הוא צינור משותף בבעלות כל דיירי הבית המשותף. עיין כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יתכן ולא הובנתי נכון
    הבנין מחולק לשלש חלקים
    בעל הגג שייך לחלק אחר מהבנין, שהוא לא משתמש בצינור זה.
    האם זה נקרא שהוא יכול להשתמש בזה?
    יתירה מכך. ע"פ חוק הוא לא יכול לבנות מעלי כלל, האם הוא יכול בכלל לבקש להשתמש בצינור זה, כאשר אינו בונה מעלי. למשל סתם בשביל לשפוך שם את מי הגשמים, או למשוך את הצינור שלו דוקא לשם?

    גם אם נאמר שאכן אני חייב
    השכן לא רוצה שאני יחבר את הצינור החילופי, הוא רוצה להשתמש בצינור הישן ובמיקום שלו דוקא.
    באופן זה האם אני חייב לחבר חזרה את הצינור הישן, או כופין על מדת סדום? ואם איני חייב, האם אני חייב להשתתף באריכות של הצינור שעכשיו הוא צריך להוביל עד המקום החדש?

  2. אם הצינור הוא רכוש משותף של כלל הדיירים הרי זה בבעלות כל הדיירים, כולל אלו המתגוררים באגף אחר של הבניין. יתירה מכך גם כבעל הגג בלבד יש לו חלק ברכוש המשותף.
    אבל, אם הצינור מיועד לביוב ולא למי גשמים, אתה יכול למנוע אותו מלנקז מי גשמים לצינור, גם אם הצינור היה מגיע עד לגג. משום שצינור של ביוב מיועד לביוב בלבד ומי הגשמים עלולים לגרום להצפה של ביוב ונזק לשכנים.
    לפי האמור, אין לו צורך בצינור, מאחר שבין כך הוא לא בונה על הגג ולא יהיה לו צורך בצינור ביוב. גם אם היה לו צורך בצינור, הוא לא היה יכול לדרוש ממך להחזיר את הישן אלא להאריך את הצינור החלופי.