פניה לאדם מכובד

שלום רב. מה מקור / טעם המנהג שפונים לאדם מדברים אליו בלשון רבים . כמו : מה שלומכם ? או ,במה אתם עוסקים ? או , איפה אתם אוחזים ? ועל זה הדרך.

תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב,

מצאתי בשו"ת זכר יהוסף (מחברו הוא הגאון המופלא רבי יוסף זכריה שטרן שהיה בליטא לפני כ120-140 שנה), ח"א סי' ע' ס"ק ה' שעסק בשאלה זו, בהרחבה ועם מקורות לרוב. והביא כמה וכמה פסוקים המראים כי כשיש פניה לאדם מכובד לא פונים אליו ישירות אתה וכד'.

לדוגמא הביא שם כשיהודה פנה אל יוסף המשנה למלך: "אדוני שאל את עבדיו" ולא אתה שאלת את עבדיך, או "יעשה פרעה" כשיוסף דיבר עם פרעה. וכן עשיו שדיבר עם אביו יצחק "יקום אבי ויאכל מציד בנו". כמו כן הביא מהתנ"ך כמו במגילת אסתר "ויפקד המלך פקידים" כשדיברו אם המלך עצמו.
ראה שם שהביא כמה דוגמאות הפוכות מהגמרא, ודן בהם