הסכנה בזיעה שבגוף

שלום רב.
ברצוני לשאול, בהא דמבואר בשו"ע יו"ד סי' קט"ז שיש ליזהר מזיעת אדם דהוי כסם המות וכו', האם אשה שצריכה להניק את בנה, ומן הסתם במשך היום היא מזעת, האם גם בזה יש סכנה, או דלמא מאחר שהזיעה כבר התייבשה תו ליכא סכנה.

תודה רבה מראש

תשובה:

שלום רב.

הערה מענינת. נידון דומה מצינו בס' עצי' עולה סי' קטז לענין תפילין שנפלו לקדרה אם הם אוסרים את התבשיל מחמת הזיעה בהם או שאין לחוש לכך בזיעה שהתיבשה.

אולם, לעצם הענין חשוב לדעת שיש כלל בכל הנוגע לעניני סכנה המובאים בתלמוד שהעולם אינו מקפיד על שמירתם, שכבר אמרו בגמרא בפסחים קי ע"ב: מאן דקפיד קפיד בהדיה", כלומר הקפדה זו נוהגת דוקא במי שנותן ליבו אליה אולם מי שאינו שם ליבו לכך אינו צריך לחשוש. יתר על כן אמרו במקומות רבים בתלמוד, שכל דבר שדשו ביה רבים שומר פתאים ה'. כלומר, עניני סכנה שהעולם נוהג להקל בהם, נאמר לגביהם שומר פתאים ה' ואין צריך לחוש לכך כלל [ראה כתובות לא ע"א, ע"ז ל ע"ב, שבת קכט ע"ב ועוד]. ולכן, נראה שכיון שאנשים אינם מקפידים על כך אין לחוש. ובפרט שלגבי ענינים רבים נאמר שנשתנו הטבעיים בזמנינו, ולא כל עניני הרפואה הנזכרים בקדמונים יש להם משמעות כיום.

בהצלחה ורוב נחת.