הכרת הטוב

שלום וברכה
ברצוני לברר מה נכון לעשות: ביקשו ממני שני אנשים שאעשה להם טובה, המדובר שאני חייב לבחור אחד משניהם כי יש אפשרות רק לאחד מהם להתקבל, האחד הוא רעי וידידי אשר כנפשי ואנו משוחחים המון הן במילי דעלמא והן בד"ת, והשני אני חייב לו הכרת הטוב היות שתמך בי בסכום הגון שסייע לי רבות ללימוד תורה בישוב הדעת, ואם אעשה לי טובה זו יש סיכוי גדול שאקבל ממנו תמיכה ואפשרות קידום בעתיד, השאלה אם האחריות המשפחתית המחייבת אותי להשתדל בפרנסה, גוברת על הנאמנות לידיד בעת צרכו?

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שמבין שאין לך קרבה משפחתית לאחד מהם, אחרת, יכתן שמסיבה זו יש להעדיף את קרוב המשפחה, כפי שמצינו במצוות צדקה שיש קדימה לקרוב משפחה.

הכרת הטוב הוא מעלה עצומה ולכן ככל הנראה יש להעדיף את מי שיש לך הכרת הטוב כלפיו. חז"ל אומרים שגם מתנה זה בעצם תמורה למשהו. בדרך כלל אדם אינו נותן מתנה אלא אם כן הוא סומך על כך שהוא יקבל תמורה. ראה גיטין נט,א ולכן לכאורה יש להעדיף את מי שהטיב איתך ועוד יטיב איתך בעתיד.

בהצלחה