אמירה לגוי להביא חבילה בשבת, כשבלאו הכי היה מטלטל אותה למקום אחר

שלום הרב יש לי חפץ שצריך להגיע משליח דואר ויכול להיות שזה יהיה בשבת והוא יביא אותו למשרד שאני לא נמצא שם האם מותר לי לשלם לו ( לפני שבת) לבא לבית כי בכל זאת על הצד שיבא בשבת , הוא יביא את זה בשבת רק אני אומר לו לבא לבית שאני נימצא שם וישים הוא בעצמו את החפץ לבית.

תשובה:

שלום רב.

אני מניח שמדובר בדוור גוי, שאם לא כן ודאי אין כאן מקום לשאלה. לעצם הענין, נראה שאף על פי שבלאו הכי הוא היה מביא את החבילה למקום אחר, מכל מקום כרגע הוא עושה פעולה אחרת, שאסור לעשותה בשבת ואין היתר לישראל לצוותו שכך יעשה. אולם, אם הישראל אינו אומר לו זאת בפירוש אלא בדרך רמז [מדוע לא הבאת לי בשבת שעברה את החבילות לביתי?!] מותר לעשות זאת לפני שבת. כאשר הרמז הוא בדרך סיפור דברים ולא בדרך ציווי [אתה יודע שבשבת המשרד סגור ואני בבית…] אין איסור לרמוז כך אפילו בשבת.

אולם, אסור להנות ממלאכה זו בשבת, ולכן אין לפתוח את החבילה עד זמן שיוכל להביאה במוצאי שבת [בכדי שיעשו].

מקורות:

ראה שו"ע סי' שז סעי' ב ובמשנה ברורה שם.