מצוות השבת אבידה כאשר קטן שוכח חפץ

שלום רציתי לברר האם זה נכון שכל אבידה שקטן איבד או חפץ ששיך לקטן כגון משחקי קטנים או בגדי קטנים שאין בהם חיוב השבה למרות שיש סימן ומדוע אסור לזכות בזה.

תשובה:

שלום רב,

קטן אינו יכול לשמור שמירה ראויה. שומר שימסור את הפיקדון ביד קטן, אפילו אם הוא אחראי ביותר, ייחשב כפושע בפיקדון.
ולכן, אם הקטן שכח אותו במקום שסביר שהוא ישכח, כגון בגן או בחיידר, אין בהם מצוות השבת אבידה. משום שבעלי החפץ סיכנו את עצמם בכך שמסרו את החפץ לקטן שאינו יודע לשמור היטב וגם לא נהגו כמקובל בכך שלא עקבו אחריו אם חזר עם המעיל או הסוודר. אבל אם הקטן הלך ללא ליווי ההורים והשאיר את הבגד ברחוב, מקום שלא יעלה על דעת ההורים לחפש שם, לא מסתבר לומר שאין מצוות השבת אבידה, שהרי הם שומרים כמקובל בהתאם לאפשרויות הקיימות. ואפילו אם נאמר שמן הדין אין מצוות השבת אבידה גם במקרה זה, משום שבפועל ההורים לא שמרו על החפץ שמירה ראויה, מכל מקום ודאי שיש מצווה להשיב לפנים משורת הדין, אם מכירים את הבעלים, שהרי ההורים מוכרחים להלביש את ילדיהם.

אסור לזכות בהם, משום שאף קטן יכול לשמור קצת ולכן אין המסירה לידם נחשבת כהפקר וכמו שמאבדים בידים.

מקורות:

עיין כאן.