האם מותר לגבאי בית הכנסתת להפלות בין אנשים?

בס"ד
שלום ראשית תודה על האתר הנפלא ועל התשובות המחכימות
לצערי בבית הכנסת בו אני מתפלל גבאי בית הכנסת מפלה לרעה חלק מן המתפללים (במקומות ישיבה, סדר העליות לתורה ועוד)
אין בכוונתי להדיח אותו. אך ברצוני לדעת לעצמי האם יש מקור הלכתי המתייחס באופן ספציפי לגבאי ולאיסור להפלות בין מתפללי בית הכנסת? (איני מחפש משהו שאסור להפלות באופן כללי בין אנשים אלא בתוך בית הכנסת שלא נצטרך לדמות מילתא למילתא)
והאם ישנם מקורות שהם בעצם "הלכות גבאים"?

תשובה:

שלום רב.

אין ספק שכל הכיבודים בבית הכנסת שייכים לציבור, וגבאי שמפלה בין איש לרעהו מועל בתפקידו ואינו ראוי לשמש במשרה זו. הגבאי הוא בסך הכל שליח של הציבור לחלק ביניהם ביושר את הכיבודים השונים. אכן, בית כנסת פרטי השייך לאדם מסויים, מסתבר שכל הכיבודים שייכים לו וכל הבא להתפלל שם בא על דעת שהכל יהיה נתון להחלטתו.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סי' קלו, שכאשר מזדמן אורח לעיר שיש לו חיוב, ויש בבית הכנסת אדם אחר שיש לו חיוב, אע"פ שעל פי סדר קדימת החיובים של האורח חשוב יותר, זה המתפלל בבית הכנסת באופן קבוע קטודם לו, לפי שהכיבודים השונים שייכים לחברי הקהילה, ואין להם חיוב לכבד בכך אנשים אחרים אא"כ אין ביניהם אדם אחר שיש לו חיוב.