שוכר שתיקן מנעול ללא רשות מהמשכיר

שלום הרב,
אנחנו שוכרים דירה כבר כמה שנים בסכום די גבוה. הדלתות ישנות ובעל הבית לא כ"כ השקיע בהם. לא מזמן היינו צריכים לנעול אחת מהדלתות והיתה בעיה במנעול, אז החלפנו את הצילינדר (מנגנון המנעול) בין הדלתות. כדי לעשות זאת הייתי צריך להרחיב מעט את החור בדלת.
עכשיו שתי הדלתות תקינות וכו'.

השאלה היא כזו, האם זה כלול ב'שימוש סביר' של השכירות?
שאלתי רב אחד והוא אמר שזה לא כלול בשימוש רגיל. אך עלה לי שתי טענות שנראה לי נכונות:
א. הבנתי מהגמרא בבא מציעא שהמשכיר אמור להיות אחראי על הדברים האלו, אז מן הסתם ניחא לו שלא הטרחנו אותו ואף חסכנו לו הוצאה כספית עם המנעולים.
ב. נראה לי מאוד שהוא לא מקפיד על הדברים הללו משום שהדלתות ישנות והוא בכלל לא השקיע בהם- עד כדי כך שכאשר נכנסנו לבית פשוט צבעו את כל הדלתות בצבע לבן (כמו של קיר) וזה גרם שאי אפשר אפילו להשתמש במנעול שלהם ואני סידרתי את זה.

אני מאריך בכל זה כי יהיה לי בעיה להגיע למשכיר לשאול אותו על כך- כי אבא שלי הוא השוכר והוא לא כ"כ יסכים לי לדבר עם המשכיר אותו לשאול אותו בעצמו כי מבחינתו זה נראה נורמלי לגמרי ושאין עם זה בעיה ושהמשכיר וודאי לא יקפיד.

תודה מראש

תשובה:

נהגתם כשורה בכך שתקנתם את המנעול. גם אם המשכיר היה מוחה בכם שלא לתקן את המנעול הייתם רשאים לעשות כן.

מקורות:

יש מקום לומר שהמשכיר היה מחויב לתקן בעצמו, אבל לא בכל המקרים המשכיר אכן חייב לתקן, אלא אם כן המנעול התקלקל משימוש סביר ותיקון המנעול הוא נחוץ שרוב אנשים היו מתקנים אותו. עיין עלון המשפט גליון 27 עמוד ה.

גם אם המשכיר אינו חייב לתקן, השוכר רשאי לתקן על כורחו של המשכיר. עיין שו"ע חו"מ סי' שמא סעיף ח ובנתיבות שם ס"ק טו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אם מדובר במנעול רחב במיוחד, יותר מאשר מנעולים רגילים, יש בכך משום נזק. אבל אם מצויים בשוק מנעולים ברוחב זה, אין זה נזק כלל, אלא תיקון.

  2. שלום הרב,
    בהמשך לשאלה הנ"ל.
    לאחר כמה זמן שמתי לב שלאחר שהחלפתי את המנעולים בין הדלתות אז נוצר מצב שהדלתות לא נסגרות כצו שצריך, כי הצילינדרים לא מתאימים כ"כ בין הדלתות.

    יש לציין שהם ממש ישנים כך שנראה לי שבעה"ב מעדיף שאשתמש בהם כך מאשר יקנה חדשים..
    האם אני צריך להחזיר את הצילינדרים כל אחד לדלת שהיה בה בתחילה? לפחות כאשר נסיים את השכירות..

    תודה מראש

  3. אסביר בהרחבה:
    יש שתי דלתות. דלת א' ודלת ב'.
    בתחילה שתיהן היו נסגרות אך דלת א' לא הייתה יכולה להינעל עם מפתח- והייתי צריך לנעול את החדר הזה עם מפתח!
    אז החלפתי בין הצילינדר של דלת א' לבין הצילינדר של דלת ב'.
    המצב הנוכחי הוא שדלת א' יכולה להינעל, אך אם סתם טורקים אותה היא נפתחת לבד.
    ודלת ב' (הצילינדר הפגום מתחילה) לא יכולה להינעל והיא נטרקת בקושי.
    האם בסוף השכירות אצטרך להחזיר את המצב לקדמותו (להחליף בין הצילינדרים) ?
    עברתי איסור בכך שהחלפתי?

  4. אם מה שעשית לא הועיל למצב הכללי של הדלתות, אלא לצרכים האישיים שלך, יש להחזיר את המצב לקדמותו בסוף השכירות, כל עוד שאין סיכום אחר עם המשכיר.