שאלות שונות בעניין זכויות יוצרים

כרגע ברשותי תוכנות עיצוב לא חינמיות, אך הבנתי שכל עוד אני סטודנט אין בעיה. האם זה מדויק?
בנוסף על אותו עניין האם מותר לעשות שימוש בגופנים לא חינמיים לצורך פרטי? או לא למטרות רווח, כגו’ מודעה למשהו (בלי תשלום)

בעניין העתקת דיסקים למחשב- תקליטור שקנינו ואבד\נשבר האם מותר להעתיק למחשב ממשהו אחר?
אלבומי מוזיקה שכנראה לא הייתי רוכש, אסור ג”כ להעתיק?
שירים לועזיים (לא ידוע אם הם עכו”ם) מזמרים בחו”ל ישנים (מלפני 20 ש’ בערך) גם אסור?
שימוש בשיר בודד\מנגינה כליווי למצגת, לא להפצה מסחרית מותר?

אם תוכלו לענות או לשלוח את פסקי ההלכה בנושא,
תזכו למצוות!!

תשובה:

שלום רב,

למיטב ידיעתי, גם סטודנטים אינם רשאים להשתמש בתוכנות פרוצות. ישנה אפשרות לקנות באמצעות חותם (משרד החינוך) תוכנות של מיקרוסופט בעלות של הדיסק האריזה וההפצה בלבד, אבל אין רשות להשתמש בפרוץ.

לדעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל אסור להשתמש בתוכנות פרוצות, ואפילו לא של גויים, ואפילו שלא למטרת ריווח.

אם נשבר הדיסק מותר להתקין מתוך דיסק של חבר. הרישיון הוא על השימוש בתוכנה ולא משנה מאיזה דיסק.

ניתן להקל להעתיק שירים לשימוש אישי ולא מסחרי, במיוחד קשה קשה להשיג את הדיסק המקורי.

מקורות:

לעניין דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל עיין בספר זכויות היוצר עמוד קטו והלאה.

לעניין העתקת שירים לשימוש אישי עיין כאן וכאן