לווה שנתן תרומות לגמ"ח כדי לדחות את מועד הפירעון

ראובן לוה מגמ"ח שבהנהלת שמעון 10000 דולר לתקופה של שלשה חודשים
במועד הפירעון שילם רק 5000 ואת היתר עדיין לא שילם. בעל הגמ"ח מעיר לו מזמן לזמן והוא מצידו זורק לו כל פעם סכום כתרומה לא כפירעון. ואז שמעון משתתק לתקופה. במשך הזמן מארגן הגמ"ח ערב התרמה ומוציא חוברת ברכות ומוכר מודעות בחוברת לטובת הגמ"ח. גם כאן ראובן שבבעלותו עסק מכניס ברכה שהיא כביכול פרסומת ומשלם עליה כתרומה. לאחר שנתיים נמאס לשמעון לחכות והוא פונה לערבים. אלא שכאן בא הלוה ראובן וטוען אולי התרומות שנתתי לך במשך הזמן נחשבים כריבית והעובדא שכל פעם שנתתי לך תרומה שתקת על החוב ועכשיו אני רוצה לקזז את התרומות מהחוב.
אשמח לתשובתכם הרמה

תשובה:

שלום רב,

אין איסור ריבית בתרומות ולא ניתן לקזז אותם מהחוב.

מקורות:

אני מניח ששמעון מנהל הגמ"ח לא היה מחויב לדחות את מועד הפירעון לאחר כל תרומה, ולא היה תנאי מפורש מצד ראובן שהוא נותן תרומה ובתמורה לכך דוחים את מועד הפירעון. גם אם בפועל עשה כן מחמת חוסר נעימות, הרי זה לכל היותר כריבית מוקדמת או ריבית מאוחרת ולא ריבית קצוצה. ואף שלכאורה דינה כאבק ריבית כיון שניתנה לפני הפירעון, עיין חוות דעת סי' קס סק"ב, והדין הוא שאם שולם אבק ריבית יש לנכותו מהחוב, עיין ש"ך יו"ד סי' קסא סק"ה. מכל מקום, מדובר כאן בכספי גמ"ח ולא בכסף פרטי והדין הוא שמותר להלוות בריבית דרבנן כספי עניים או הקדש, עיין שו"ע יו"ד סי' קס סעיף יח.