מיון כלים בשבת אם אסור משום בורר

בס"ד

שלום כבוד הרב,

קראתי הלכה שכאשר אני שוטפת את הכלים בשבת אסור למיינם (סכו"ם, צלחות, כוסות) מכיוון שזה מלאכת בורר.
רציתי לשאול בקשר להלכה זאת:
* כאשר אני מפנה את הכלים אני שמה את כל שאריות האוכל והסכו"ם מעל צלחת אחת ואת כל הצלחות מתחתיה ולאחר מכן אני מפנה את הכוסות- האם זה נחשב מיון וזה בעצם מלאכת בורר? ומה בדבר זה שאני מפנה את הכוסות בנפרד- האם זה בסדר?
*כאשר אני שוטפת כלים אני לא ממיינת כדי לא לעבור על מלאכת בורר אך אני שוטפת קודם את הסכו"ם, אח"כ את הצלחות וכ'ו- האם זה בסדר או שאני צריכה לשטוף במעורבב כי זה נחשב סוג של מיון?

תודה רבה!

תשובה:

כל האופנים האלו מותרים. המיון האסור הוא רק כאשר לאחר השטיפה את ממיינת את הסכו"ם לפי סוגים ושמה כל סוג במקומו. הכלל בהל' בורר, הוא שכל מיון של תערובת המביא תועלת אסור. אבל כלים גדולים הפזורים על מהשולחן אינם מעורבים כלל זה בזה. גם סכום ושאריות מזון אינם נחשבים מעורבים יחד כיון שכל דבר ניכר לעצמו, אלא אם כן יש ערימה גדולה של פסולת ומעט סכו"ם תחתיה.

מקורות:

ראה ארחות שבת פרק ג סעי' כ.