לתרומות לחץ כאן

שכר לימוד מכספי מעשר

שלום רב

שאלתי בעניין מעשר כספים.

א. אני עוסק במקצוע שהעבודה בו היא לפי מספר ימי העבודה ולא משכורת חדשית קבועה,אני אב לתשעה ילדים,מפרנס יחיד,מקבל קצבת ילד נכה,והיות וילדנו מטופל בבית חולים תל השומר אנחנו שוכרים דירה באזור המרכז בשווי 4500 ש"ח.
ב.הקפדתי ברוך ה' מאז ומתמיד לתת מעשר כספים.
ג.שתי בנותיי הגדולות עובדות,האחת לצורך מימון לימודים וחתונה,והשנייה לצורך חתונה.

שאלתי :1.האם מותר לי לתת מעשר לאישה אלמנה(אשת תלמיד חכם)?
2.האם מותר לי לתת חלק מהמעשר למימון לימודי בני בישיבה תיכונית?
3.האם מותר לבנותיי לתת לנו ההורים חלק מהמעשר לצורך הוצאות שוטפות?

תזכו למצוות

תשובה:

שלום רב.

א. מותר לתת מעשר כספים לצורך אלמנת תלמיד חכם [עיקר מטרת המעשר היא לצורך תלמידי חכמים ענים והחזקת תורה, אולם, גם לשאר מצוות מותר לתת. כמו כן, יתכן שלענין זה תקף הכלל ש"אשת חבר כחבר". והיינו, שגם אשת תלמיד חכם נחשבת כמוהו לענין זה].

ב. לכתחילה ראוי שלא לשלם את מזונות בניו ושכר לימודם מכספי מעשר, אולם המיקל בכך כשהם מעל גיל בר מצוה יש לו על מי לסמוך, ובפרט לגבי לימודים תיכוניים. ובודאי לבעל משפחה ברוכה כשלך.

ג. לבנות מותר ואף מצוה לתת להורים את כספי המעשרות, שכן לענין דין זה תקף הכלל שהקרוב קרוב קודם.

כמו כן יש לדעת, שאדם שדחוק מאוד לפרנסתו ואין לו די צרכו מהכנסותיו, פטור מלתת מעשרות.

מקורות:

ב. בספרי הראשונים והאחרונים האריכו לדון האם מותר ליטול ממעות מעשר לצורך מזונות הבנים שמעל גיל שש שנים מכספי מעשר, דעת המהר"ם מרוטנבורג (סי' עה) להקל, וכ"כ התשב"ץ ח"ב סי' קלא), הש"ך יו"ד סי' רמט ס"ק ג, שו"ת באר שבע סי' מא ועוד. אולם, הט"ז סי' רמט ס"ק א כתב, שהואיל וניתן לכוף את האב לפרנס את בניו, אע"פ שגדר החיוב הוא מדין צדקה, לא ניתן לעשות זאת מכספי מעשר, וכדבריו הסכים בשו"ת אבני צדק יו"ד סי' קמב. בשו"ת בית דינו של שלמה יו"ד סי' א כתב, שאף לדעת המחמירים בזה, אפשר שיש להקל כשהם למעלה מגיל מצוות, אולם, בשו"ת אבני צדק החמיר גם באופן זה. כמו כן, בזמנינו שהחוק מחייב לפרנס את הבנים עד גיל 18 יש מקום גדול לומר שעד לאותו הזמן דינם כבני 6.

על תשלום שכר לימוד הבנים נחלקו הדעות: בס' אהבת חסד פי"ט אות ב כתב שהואיל והאב מצווה ללמוד עם בניו לא ניתן לעשות זאת מכספי מעשר, וכן נראה מדברי הבאר שבע שם. אולם, בס' לקט יושר יו"ד עמ' 76 נראה שחילק לענין זה בין מדרשים ואגדות שאינו חייב ללמדו וממילא מותר לעשות זאת מכספי מעשר, לתורה שבכתב שיש לאסור.

בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' קיג חילק לענין זה בין שכר הלימוד לבנים לבנות, שהואיל ואין מצוה ללמדן תורה מותר לעשות זאת מכספי מעשר, ומכל מקום מסקנתו להחמיר בכך כיון שהחוק מחייב לשלוח אותן למוסד כל שהוא. בשו"ת משנה הלכות ח"י סי' קנט הקל בכך לענין שכר לימוד הבנות, ונראה שלדבריו גם לימודים תיכוניים לבנים בכלל היתר זה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל