מתווך ששיקר לקונה שהמוכר אינו מוכן להוזיל את המחיר

שלום רב,
אני בתהליך לקנות דירה דרך מתווך, (המחירים הם לצורך הדוגמא) המחיר שהמתווך הציג הוא בוא נגיד מליון, החלטנו להציע המעה ועשינו זאת דרכו בסכום נמוך ב 50 אלף. וקיבלנו מענה דרך המתווך שאמר כך שהוא ניהל שיחה עם המוכר ולא ציפה כלל שהוא ירד אבל המוכר הסכים על פשרה באמצע.
בדיעבד עם שיחה עם המוכר הסתבר לנו שההצעה כלל לא הוגשה אליו.
כמובן שייש למתווך אינטרס לשמור על טווח מחירים שיתאימו לעמלות שלו.

דיברנו ביננו אני והמוכר והגענו למחיר מוסכם ביננו כשהחלק של המתווך הוא בערך 70% מהשכר שהוא ציפה לו מלכתחילה.

האם אנחנו נוהגים כשורה, וזה מו"מ לגיטימי מולו?
יש לו בלעדיות כרגע לעוד 3 חודשים על הדירה.

האם היתה פה גניבת דעת או הונאה מצד המתווך ?

תשובה:

נהגתם כשורה ב-100%. המתווך נהג שלא כשורה בכך שפעל לפי האינטרסים האישיים שלו ולא שירת את הלקוחות כראוי. כמו כן, הוא עבר על איסור שקר וגניבת דעת בכך שמסר לכם מידע כוזב מהמוכר כדי להרוויח יותר כסף כדמי תיווך.

מקורות:

בגמ' ב"מ דף עו ע"א מבואר שיש תרעומות על שליח שלא מגלה לצד אחד שהצד השני מוכן לתנאים טובים יותר, מצד הפסוק "אל תמנע טוב מבעליו" (ועיין בחידושי הריטב"א שם באיזה מקרה עוברים על איסור זה). במקרה זה, ייתכן שאין איסור זה משום שהמתווך עושה כן כדי להרוויח לעצמו. אבל על איסור שקר וגניבת דעת ודאי עובר. כמו כן, יש עליו איסור שהוא לא עושה את המוטל עליו כעובד בשכר. עיין שו"ע חו"מ סוף סי' שלז בעניין מחויבותו של פועל.