התרת נדרים על ידי שליח או בטלפון

אני מעל גיל 12 וחצי,ולא נשואה.
נדרתי נדר לידיד(בכתב),שלא אהיה בת זוג של אדם מסויים ואני מתחרטת.
שמעתי על 2 אפשרויות של התרה,אך אין ביכולתי לבצע אותם:
1.ללכת לרב הכי קרוב ולספר לו על הנדר.
2.להגיע בפני 3 דיינים(אנשים) המבינים בענייני תורה והלכה והם יתירו את הנדר.
האם יש אפשרות נוספת להתיר את הנדר מבלי לשתף אף אחד ? כמו תפילה מסויימת?

תשובה:

אין אפשרות להתיר נדרים בלי לספר לפחות לאחד מהדיינים, אולם, במקרה שאת מתביישת ניתן בדיעבד לעשות התרת נדרים על ידי שליח. כלומר, לומר לאדם שיהיה שליח שלך להתיר נדר זה שהוא יודע אותו ואף יספר אותו לאחד הדיינים. יש למצוא סיבה להתרת הנדר, כגון שנעשה תחת לחץ וכיוצא בזה. לא ניתן להתיר נדרים סתם.

אפשרות נוספת להתיר את הנדר באמצעות הטלפון, באופן זה נגרמת פחות בושה לנודר, ועדיף לעשות כך מלעשות על ידי שליח.

חובה לדעת, שעוון נדרים חמור מאוד, ועליך לקבל על עצמך שלא להתנסח כלל באופן של נדר. חז"ל מבארים שאף מי שמקיים את נדריו חוטא בכך שהוא מטיל על עצמו איסורים כעין אלו. בכל הבטחה ראוי להקדים ולומר שהדבר יעשה בלי נדר.

בהצלחה.

מקורות:

לכתחילה לא ראוי להתיר נדרים על ידי שליח, וצריך שהנודר יבוא בעצמו לפני הדיינים, כמבואר ברמב"ם שבועות פ"ו הל' ד, ר"ן וריטב"א בגיטין מו ע"א, והובא בשו"ע סי' רכח סעי' טז. אולם, בדיעבד כתב הפתחי תשובה שם ס"ק ח, שהואיל ורבו המתירים בשליחת החרטה לבית דין על ידי כתב, יש להקל בשעת הדחק להתיר גם על ידי שליח, ועי' שם שכן מוכח מדברי הריב"ש סי' שע, שלא חשש לדברי הרמב"ם אלא לכתחילה בלבד. וכ"כ בשערי דעה על דברי השו"ע שם, אלא שתמה מפני מה לא הביא השו"ע את דעת המחמירים.

בשו"ת שבט הקהתי ח"ד סי' רלט כתב, שבעת הצורך ניתן להתיר נדר באמצעות הטלפון ואפשרות זו עדיפה על שליח, ואפשר שמועילה גם לדעת הרמב"ם.