מחיאת כפיים בשבת

בס"ד

שלום כבוד הרב,

קראתי שמותר לרקוד או למחוא כפיים לפי הקצב (לא בשינוי) בשבת כאשר יש שמחה של מצוה.
האם זה נכון? אם כן מה הכוונה שמחה של מצוה?
האם זה תקף גם לשבת שבה החברות באות לשמח את הכלה לפני חתונתה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב.

המקור לדין זה הוא בשולחן ערוך או"ח סי' שלט סעי' ג, ובמשנה ברורה שם ס"ק י. והטעם לכך הוא משום שבזמנינו אנו לא בקיאים לתקן כלי שיר ובעצם אין טעם כל כך לאסור השמעת קול בשבת, אלא שהלכה היא שאף שבטל הטעם לא בטלה התקנה, ומשום כך לא התירו זאת אלא בשמחה של מצוה.

שמחה של מצוה היא שמחת שבע ברכות, וכיוצא בזה. מסיבה שעושות החברות לכלה בסמוך לנישואיה לא נראה שנחשבת שמחה של מצוה. ומכל מקום מותר למחוא כפיים בשבת בשינוי מהדרך הרגילה בימות החול.