לא קראו בתורה בשחרית אם יכולים להשלים קריאתה במשך היום על ידי צירוף אחרים

ב"ה
המתפללים קבוע במניין, אך לפעמים המניין היה מצומצם ולא היו עשרה לקריאת התורה בשחרית ביום שני או חמישי.
האם רשאים להוציא ספר תורה ולקרוא במשך אותו היום, במניין עשרה כשלפחות ששה מהם לא שמעו קריאת התורה?

תשובה:

שלום רב.

ציבור שלא שמעו קריאת התורה בבוקר מחמת סיבה כל שהיא יכולים להשלימה במשך היום, אף שלא על סדר התפילה. בנוגע לשישה אנשים שלא שמעו האם יכולים לצרף עמהם עוד ארבעה, נחלקו הדעות, ולהלכה הכריע המשנה ברורה שיכולים לקרוא.

מקורות:

בס' גורן דוד או"ח סי' ה הובא, שהחתם סופר היה בדרך עם תלמידיו ביום שני או חמישי ולא יכלו לקרוא בתורה, ולעת תפילת המנחה כשנכנסו לעיר קראו בתורה בעשרה. וכ"כ בשו"ת מהר"י אסאד סי' נא לענין מעשה שאירע עמו ועוד רבנים אחרים, וכ"כ בשו"ת תשובה מאהבה ח"א סי' כח, שו"ת שבט הלוי ח"ד סי' טו, ושו"ת יביע אומר ח"ד סי' יג ועוד אחרונים.

על שישה שלא שמעו אם יכולים לצרף עמהם עוד ארבעה, ראה ביאור הלכה סי' קמג ד"ה בפחות, שו"ת מהרש"ם ח"א סי' קעה, ושו"ת יביע אומר ח"ח סי' יד.