רחיצת כלים בשבת

בס"ד

שלום כבוד הרב,

*באיזה אופן אפשר לשטוף כלים בשבת (באיזה ספוג ועם איזה חומר ניקוי והאם מותר לערב בזה מים)?

*באיזה אופן אפשר להכין סבון דליל לשבת (בערך איזה כמות של סבון ואיזה כמות של מים)? והאם צריך להכין גם סבון כלים דליל לשבת?

תודה רבה!

תשובה:

בשבת לא ניתן להשתמש בספוג או בסקוצ' וכיוצא בזה משום איסור סוחט, אלא רק באותם סלילי פלסטיק המצויים בחנויות שבריכוזים הדתיים ומיועדים לתכלית זאת. בנוגע לסבון, ניתן להשתמש בכל סבון נוזלי ולא צריך לדלל אותו פעם נוספת במים, ויש שהחמירו בכך. משחה לרחיצת כלים אסורה בשימוש.

מקורות:

על השימוש בספוג ראה ס' ארחות שבת פרק יג סעי' נז – סא. על ההיתר להשתמש בסבון נוזלי ראה שם פרק יז סעי' כז בשם הגרי"ש אלישיב. וראה שם בהערה שהגר"נ קרליץ מחמיר בזה, אולם מנהג העולם להקל.