רווק שפרנסתו על הוריו, האם רשאי ליטול שכר על עבודה תורנית

האם מותר לבחור לעבוד בתפקיד תורני בישיבה תמורת תשלום (כשהוריו יכולים לפרנסו)?
תודה.

תשובה:

שלום רב.

על ההיתר ליטול שכר על לימוד תורה עם תלמידים נאמרו שני טעמים: א. השכר אינו ניתן על הלימוד עצמו אלא על שמירתם. סברא זו נכונה לא רק לגבי ילדים קטנים, גם נערים זקוקים לעין מפקחת ומדריכה. ב. השכר אינו על הלימוד אלא הוא "שכר בטלה", כלומר, פיצוי על כך שהמלמד אינו יכול באותה שעה לעסוק במלאכה אחרת שיש בה רווח ממון. יש שהוסיפו שאם אין לו אפשרות אחרת להתפרנס מותר לו לקחת שכר משום שלולי זאת לא יוכל ללמד, אלא אין זה הטעם העיקרי והיחידי, וממילא, גם רווק שהוצאותיו מועטות ופרנסתו על הוריו רשאי ליטול שכר מהישיבה.

מקורות:

ראה נדרים לז ע"א – ע"ב, וטור יו"ד סי' רמו בשם הרא"ש.