מקום הנרות – בתוך הפתח או בסמוך לו מבחוץ

שלום רב

ראיתי תמונות של רבנים ואדמורים המדליקים נר חנוכה.
חלק מניחים בטפח הסמוך לפתח שהחנוכיה אופקית לפתח מבחוץ (לא בתוך חלל הפתח) וחלק מניחים שהחנוכיה אנכית לפתח מבחוץ,חלק מניחים בתוך חלל הפתח (המשקוף) אופקית וחלק אנכית. יש נפקא מינא לכל הנ"ל או שאלו מנהגים.

תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

בגמרא נאמר שיש להניח את החנוכיה בטפח הסמוך לפתח מבחוץ. אולם, נחלקו הפוסקים, איזה נר מדליקים תחילה, יש אומרים שמתחיל משמאל לימין ויש שסוברים להיפך, וכתבו אחרונים, שכדי שיהיה הנר העיקרי של המצוה בתוך הטפח הסמוך לפתח לכל הדעות, לכתחילה יש להניח את החנוכיה בתוך הפתח ממש. טעם נוסף אמרו בזה, שהרי אמרו חכמים, שכאשר אדם מדליק את נרותיו משמאל והמזוזה מימין והוא עומד באמצע נמצא שכולו מוקף במצוות. וכדי לקיים ענין זה בהידור צריך שכולם יהיו מקבילים – החנוכיה כנגד המזוזה, והוא באמצע ממש. אולם, לא תמיד זה מתאפשר, וכנראה שזוהי הסיבה לכך שלא כל הרבנים נוהגים בזה מנהג אחד.

מקורות:

ראה חיי אדם כלל קנד סעי' כג, וכ"כ בס' קיצור שולחן ערוך, ובס' חוות יאיר סי' רכו.