גביית עמלות הוצאת הכסף מהלווה אם יש בו איסור ריבית

שלום לכבוד הרבנים.
רציתי לשאול שאלה בהלכות ריבית: האם כאשר המלווה לוקח מן הלווה יותר ממון מפני שלהשיג את הכסף הנ"ל עלה לו יותר מאשר ערכו, האם מותר לו לקחת " הוצאות " אלו. או שיש בזה משום ריבית:

כגון, האדם המלווה את חבירו בכסף שהוציא עכשיו מן הכספומט ושילם עליו דמי עמלה. האם מותר לבקש מן הלוואה שישלם לו גם את ההוצאה שעלתה לו למשוך כסף זה מן הכספומט.

וכן במקרה שהבנק לא מסכים להלוות לראובן. ובא שמעון ומקבל את ההלוואה מן הבנק ומעביר אותה אל ראובן. האם צריך ראובן לשלם את התשלומים החודשיים של ההלוואה כפי מה שעלה לשמעון. או שיש בזה משום ריבית.

וכן כל כיו"ב.
תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום רב.

במקרה הראשון, מאחר שהעמלות נגבות רק בשביל הכסף שהוא רוצה להוציא עבור הלווה, הוא יכול לגבות את מחיר העמלה (במדוייק) מהלווה, ואין בכך משום איסור ריבית.

אולם המקרה השני הוא ריבית גמורה. מאחר שהלווה מהבנק הוא שמעון, והוא זה שמחוייב לבנק. א"כ ההלוואה שהוא מעביר לראובן הוא הלוואה ממנו לראובן לכל דבר ועניין. ולכן ללא היתר עיסקא בין שמעון לראובן יש כאן איסור דאורייתא (ראה כאן בנושא).