ניגוב הידים לפני שנוטל ידיו לפת

האם יש להקפיד על נטילת ידיים לפת שהידיים יהיו יבשות לפני הנטילה ולא רטובות

תשובה:

חנוכה שמח!

בענין זה נחלקו הדעות, והעיקר להלכה, שמים שהיו על ידיו קודם הנטילה אינם טמאים ואין חיוב לנגבם לפני הנטילה. אולם, אם נגע במים של נטילת ידים של אדם אחר, יש לחשוש ולנגבם, שמא לא נטל אותו אדם כראוי וטימא את המים בנגיעתו, ומים טמאים אינם נטהרים על ידי נטילה נוספת וצריך לנגבם קודם לכן.

מקורות:

השו"ע הרב בסידורו דיני נט"י אות ו כתב שיש לנגב את הידים היטב לפני הנטילה. ומבואר, שלדעתו ברגע שאדם מחליט לגשת לסעודה ומתחייב בנטילת ידים, המים שעל ידיו נטמאים ולא יוכלו להטהר על ידי נטילה קודם לכן. אולם, המשנה ברורה בביאור הלכה סי' קסב נקט בפשיטות שכיון שמים אלו באו על יחדי שלא על ידי נטילה לא חלה עליהן טומאה ואין חיוב לנגבן. וע"ע מש"כ בזה ב' תהילה לדוד שם. החזון איש סי' כד ס"ק כ החמיר גם הוא כדעת השו"ע הרב בזה. אולם, מי נטילה עלולים לטמא את הידים, במקרה שאותו אדם שנטל תחילה לא נטל כהלכה, ומשום כך נהגו רבים לנגב את ידיות הספל קודם הנטילה, כמבואר בס' ארץ צבי סי' לה.