ריבית בקביעת שתי מחירים למזומן ולתשלומים, היתר עסקא בעסק

אחי מנהל חנות למוצרי חשמל. שאלתו: האם יש אפשרות למכור מוצר במחיר מסויים בתשלומים, ואם התשלום במזומן – להוזילו, או להיפך: תשלום במזומן במחיר מסויים, ואם מעוניינים בתשלומים – לייקרו? אם יש בעיה – האם היתר עסקא יכול לפותרה? האם יש צורך/חובה לעשות היתר עסקא בעסק מסוג זה? נשמח להסבר גם למי שלא חובש את ספסלי בית המדרש… ושכרכם כפול מן השמים.

תשובה:

אסור לקבוע מראש שתי אפשרויות לתשלום. אפשר לשאול לכל לקוח כיצד ברצונו לשלם ולפי תשובתו לקבוע את המחיר, אבל שהמחיר יהיה אחד. דרך זו אינה ישימה כל כך בעסק ולכן הפתרון הוא 'היתר עיסקא'.

ניתן להוריד היתר עיסקא מכאן ולחתום עליו ולתלות אותו במקום בולט בחנות.

מקורות:

עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס״ד
    שלום לכבוד הרב!
    אני בעל עסק אשר מייצר את המוצרים ומספק לחנויות וללקוחות פרטים.
    שאלתי היא:
    1. חנות קונה ממני מוצרים בסיטונאות ויכולה לבחור אם לשלם בשיק דחוי או במזומן (ותקבל הנחה של 10%), יש לציין שרק בעת קבלת המוצר היא נותנת לשליח שלי את השיק – האם בדבר זה יש דיני ריבית ואם כן איך עלי לנהוג?
    2. יש לי חנות אינטרנטית למוצרי הצריכה שלי האם ניתן שם לשים אפשרות תשלום במזומן ולציין הנחה של 5%?
    תודה רבה

  2. לא ניתן להציע שני מחירים. אלא לשאול ללקוח כיצד הוא רוצה לשלם ולפי תשובתו לתת לו מחיר. באינטרנט עצה זו לא יעילה.
    ניתן לחתום על שטר היתר עיסקא (ניתן להדפיס מכאן) ולתלות אותו במקום בולט במקום העסק וכן לציין בדפי אתר האינטרנט שהעסקאות הן לפי היתר עיסקא 'ברית פינחס' עם קישור לנוסח ההסכם שבאתר 'דין'. באופן זה תוכלו להציע גם שני מחירים למזומן ולדחוי.