האם חייבים למכור כסות לצורך הדלקת נרות שבת בע"ש חנוכה?

יש דין מי שאין לו כסף לקנות נר חנוכה ימכור את כסותו. מצד שני מי שאין לו נר של שבת לא צריך למכור כסותו בשביל זה.
יש עוד דין שנר שבת קודם לנר של חנוכה היינו מי שיש לו נר אחד בערב שבת של חנוכה צריך להדליק לחנוכה ולא לשבת.
נשאלת השאלה איך זה מסתדר עני צריך למכור כסותו רק בשביל נר חנוכה אבל מצד שני אם ימכור כסותו לא יוכל להדליק נר חנוכה כי נר של שבת קודם אבל נר של שבת לא צריך למכור כסותו. אז מה יעשה? ??
צריך למכור כסותו או לא?? ?

תשובה:

שלום רב.

שאלתך היפה היא אחת החידות המפורסמות שבעניני החנוכה, וכבר האריך בה הגרי"ש כהנמן זצ"ל גאב"ד פוניבז', כמובא בקובץ שיעורים וחידושי תורה, והניח שאלה זו בצ"ע. יש שאמרו, שבאופן זה ניתן לקנות שמנים שפסולים לנר שבת וכשרים לנר חנוכה [ראה פרק במה מדליקין]. אולם, רבים העירו, שהנחה זו שלצורך נר שבת אין חיוב למכור את כסותו אינה מוכרחת כלל, וראה משנה ברורה סי' רסג סעי' ב בבה"ל שם שנקט בפשיטות בשם הפרי מגדים שדין נר שבת שווה בזה לנר חנוכה, וכ"כ המחצית השקל שם ס"ק ה. וע"ע ס' שלמי תודה חנוכה סי' כז שהאריך בזה.