אמירת קריאת שמע סמוך לזמנה בלא ברכותיה / הסרת יבלות האילן בשביעית

שמעתי אומרים שאדם שקם מאוחר וזמן ק״ש עומד על סיומו יש אפשרות לומר קריאת שמע בלי ברכות התורה
א האם נכון הדבר
ב עד היכן יוכל לאמר?
ג אשמח לראות גם מקורות בכדי לראות ולהעביר

שאלה שניה הרב בשביעית כתוב שאסור לחתוך יבלות שבאילן והרב דרך אמונה הסביר שמדובר ביבלת מתולעת היוצאת מן העץ,
והרי לאברויי ולרפאות את האילן מותר?

תשובה:

שלום רב.

א. אכן, מי שקם מאוחר ורואה שזמן קריאת שמע עומד לעבור, חייב לומר מיד את שלושת הפרשיות של קריאת שמע, שכן הקורא קריאת שמע לאחר זמנה אינו מקיים מצותו כלל. לאחר מכן, יתפלל לפי הסדר עם ברכות קריאת שמע ויקרא גם את שמע פעם נוספת, כדי לעמוד לתפילת שמונה עשרה מתוך לימוד תורה.

ב. שאלתך מצויינת! ואכן נאמר כאן חידוש גדול, שגם מלאכה המיועדת לקיים את האילן אינה מותרת תמיד, וכאשר היא נחשבת מלאכה חשובה היא אסורה. משום כך, להוציא את התולעים עצמם מותר, ואילו לחתוך את היבלת כולה אסור.

מקורות:

א. ראה שו"ע ומשנ"ב סי' נט.

ב. ראה דרך אמונה שביעית פ"א הל' ה ס"ק לט.