נר חנוכה לתלמיד המאחר לבוא לביתו

אם משחררים תלמידים בנר ראשון של חנוכה ויגיעו מאוחר לביתם היכן ידליקו? האם שההורים יכוונו עליהם? ומה קורה אם לא מגיעים בזמן סביר הביתה?

תשובה:

שלום רב.

לענין אדם מבוגר המאחר לבוא לביתו, נראה שעדיף שאשתו תדליק נרות חנוכה עבורו בזמן ולא יאחר את זמן ההדלקה. אולם, לענין תלמידים שמצוה לחנכם במצוה חביבה זו, ואם ידליקו עבורם כשאינם בבית כלל לא יטעמו טעמה של מצוה, ומי יודע כיצד ישפיע עליהם הדבר ביחס לקיומה של מצוה זו בעתיד, נדמה שכדאי שידליקו את הנרות בעצמם, ובפרט כאשר הם מגיעים לביתם עד השעה 9:00 בערב ואף מעט מאוחר יותר, שיש מן הפוסקים שסבורים שבזמנינו נחשב הדבר שטרם כלתה רגל מן השוק ועדיין הוא זמן המצוה לכתחילה. כמו כן, יש להשתדל ביותר שהילדים יגיעו בזמן להדלקה.

מקורות:

על הסוברים שבזמנינו היעור "עד שתכלה רגל מן השוק" מאוחר יותר, ראה ס' מועדים וזמנים ח"ב סי' קמא, וח"ו סי' פו, ושו"ת משנה הלכות ח"ד סי' עט. על כך, שאדם המאחר לשוב לביתו אשתו מדליקה עבורו, ראה ס' נר איש וביתו סי' ה בשם הגרש"ז אויערבך.