חזרה מהעסקה לאחר שההזמנה אושרה

ב"ה
כבוד הרבנים
עסק המוכר מוצרים בתחום מסוים קיבל הזמנה מלקוח ואישר את ההזמנה למלוא הכמות.
לאחר כמה זמן התקשר לקוח אחר וגם הוא רצה את אותו המוצר אולם התברר שהלקוח הראשון הזמין את כל הכמות ולכן לשני לא נשאר אלא אם הראשון יקבל רק כמות חלקית ממה שהזמין.
השאלה האם מותר לקזז בכמות ללקוח הראשון ע"מ שיוכלו לתת גם לשני או שההסכמה שניתנה לראשון מחייבת את בעל העסק לתת לו את מלוא הכמות שביקש?

תשובה:

שלום רב.

מעיקר הדין ניתן לחזור מהעסקה מאחר שלא נעשה כל קנין ולא העברה כספית כלשהי. אולם החוזר בו נחשב למחוסר אמנה ואין רוח חכמים נוחה ממנו כהגדרת חז"ל.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' רד סעי' ז': "הנושא ונותן בדברים בלבד, הרי זה ראוי לו לעמוד בדבורו אף על פי שלא לקח מהדמים כלום, ולא רשם ולא הניח משכון. וכל החוזר בו, בין לוקח בין מוכר, אע"פ שאינו חייב לקבל מי שפרע הרי זה ממחוסרי אמנה ואין רוח חכמים נוחה הימנו".