שכן שהשתמש בשטח הרשום בטאבו על שם שכן אחר

בס"ד
שטח שהיה של ראובן (עפ"י החוק) אך בפועל שכנו ישתמש בזה למעלה מעשרים שנה מה הדין למי שייך השטח?

תשובה:

אם לשכן אין שום טענה למה השתמש בשטח, אין לשכן זה שום זכות (חוץ ממקרה שלא השתמש בכל השטח, אלא השתמש בו כמעבר וכדו' שאז לחלק מהפוסקים יש לו זכויות). אם יש לו טענה שקנה את השטח, הפוסקים דנים בזה, עיין במקורות.

מקורות:

לענין מחאה בקרקע הרשום באטבו עיין שו"ת שבות יעקב ח"א סי' קס (הובא בפתחי תשובה סי' קנג סק"ג), שו"ת מהר"ש ענגיל ח"ו סי' יד, שו"ת מהרש"ם ח"א סי' ה וח"ג סי' שעו, שו"ת מהר"י הכהן חו"מ סי' כט והגהות חכמת שלמה לשו"ע סי' שעז.

לעניין אם צריך טענה בחזקת תשמישין, לדעת המחבר בסי' קנה סעיף לה יש חזקה אף אם אינו טוען שקנה זכות זאת, אלא שמסתמא מחל להו. הרמ"א בסי' קנג סעיף טז הביא שתי דעות, דעה אחת כדעת המחבר ודעה אחרת שרק אם החזיק שלוש שנים וטוען שקנה את הזכות יש לו חזקה, הסמ"ע שם ס"ק לב סובר שהרמ"א לא הכריע והט"ז סובר שהכריע כהמחבר.